Schokbrekers

Schokbrekers vervangen

Een kapotte  versleten schokbreker is helaas soms niet eenvoudig te herkennen. Als een eerste eenvoudige controle kan er gekeken worden naar olielekkage, rubbers en direct naar de spiraalveer.

 

Een geringe lekkage is geen reden tot vervanging.

 De olie in de schokbreker dempt de in en uitgaande beweging, als er niet genoeg olie meer in zit zal de beweging niet meer gedempt worden. 

Als de schokbreker ver versleten is dan is bij stevig inveren duidelijk dat de auto blijft nadeinen, dit blijft vaak een enigszins  discutabele methode. Een gemiddelde levensduur van een schokbreker word vanuit experts gehouden op circa 180.000 kilometer, heeft de auto meer gelopen is er grote kans dat de schokbrekers  onder hun minimale werking zitten. Vanzelfsprekend is slijtage afhankelijk van gebruik en rijstijl.

Na het vervangen van de versleten schokbrekers merk je wat een positieve invloed een nieuwe schokdemper heeft op wegligging en strak weggedrag.

Een schokbreker kan ook rammelen en klapperen en dit is vaak te achterhalen door de auto stevig in te veren en met b.v. een stethoscoop op de schokbrekerpoot te luisteren.

 

Wat is het risico van versleten schokbrekers

De slijtage van schokbrekers gaat zo langzaam dat u went aan de verminderde wegligging van uw auto, wat zij de gevolgen van slechte schokbrekers:

  • Een versleten schokbreker heeft een nadelige invloed op de remweg, dit kan bij bijvoorbeeld 80 km/u meer dan 2 meter schelen.
  • Ook zullen de banden harder slijten en kunnen deze een zaagtandachtige slijtage vertonen doordat zijn "stuiteren" over het wegdek doordat de beweging niet of nauwelijks meer gedempt word.
  • Een snelle stuurcorrectie op hogere snelheid kan gevaarlijk uitpakken doordat de carrosserie sneller rolt en daarmee de kans in een slip te raken vergroot.

Wat kost het vervangen van schokbrekers

 

Als u een exacte prijs wilt weten voor het vervangen van uw schokbrekers maak vandaag nog een afspraak bij Garage Ruud Ruttenberg.